In de provincie Zuid-Holland werd in 2019 de eerste melding van termieten gedaan. Ondertussen blijkt dat de eerste kolonies grondtermieten zich hebben gevestigd in Nederland. Het zou om de Amerikaanse grondtermiet gaan, een soort die door het knagen aan hout veel schade aan gebouwen kan toebrengen.
Na de eerste melding in 2019 waren er maatregelen getroffen om de exoten uit te roeien, maar deze bleken onsuccesvol.
Sindsdien hebben de termieten flinke schade veroorzaakt aan de woningen, de funderingen zijn aangevreten, evenals hout op de begane grond en de eerste verdieping.
De veiligheid van de panden is daardoor in het geding, zeggen onderzoekers.
Op twee andere plaatsen zijn ondertussen nog termietenkolonies ontdekt, de grootte en mogelijke schade wordt nog onderzocht.
De locatie van deze kolonies werd niet bekend gemaakt.
Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen en EIS Kenniscentrum Insecten vat samen; De vondst van de termietenkolonies is zorgelijk.
KLIK HIER om het onderzoek te lezen.
De vestiging van kolonies invasieve exoten zijn een spijtig voorbeeld om aan te tonen dat de klimaatsverandering een moeilijke uitdaging wordt.
Allerlei producenten van houten bouwmateriaal maken zich ondertussen zorgen over deze evolutie.
Moeten we nu de houten bouwmaterialen behandelen tegen deze termieten?
Indien ja, welke chemicaliën moeten dan gebruikt worden en welke impact hebben die op het milieu?
Moeten we voor de gevelbekleding zachthout verduurzamen om langer mee te gaan, brandvertragend behandelen en nadien nog eens behandelen tegen termieten?
Kan dit wel / hoe dikwijls kan je een houtsoort impregneren?
Heft het effect van de ene impregnatie het effect van de andere dan niet op?
Wij kunnen alvast enkel over onze eigen producten een conclusie trekken:
Het gevelsysteem Forestlines® maakt zich niet direct zorgen over de impact van termieten op haar gevelsysteem.
Waar het Forestlines® de eerste is die onbehandeld hout tot brandreactieklasse B, s1-d0 krijgt, hebben ze ook een uitstekende, natuurlijke(!) resistentie tegen termieten.
De houtsoorten die in het Forestlines® gevelsysteem werden geïntroduceerd hebben allemaal een (heel) goede resistentie tegen termieten.
De natuurlijke duurzaamheid van onbehandeld (!) hout is ondertussen veelvuldig onderzocht en kan u vlot opzoeken in allerlei lectuur of wetenschappelijke studies.
De ideologie van het Forestlines® is immers al jaren om onbehandeld hout te optimaliseren tot de beste gevelbekleding op de markt.
Lesser Known Timber Species (LKTS) van FSC® worden gebruikt om selectieve houtkap te bestrijden en hierdoor het bos en haar biodiversiteit optimaal te beschermen.
De natuurlijke duurzaamheid van het hout zal heel wat problemen van klimaatopwarming het hoofd bieden.