Het Forestlines® gevelsysteem en lamellen combineert hardhout met aluminium profielen, hoe kan zoiets dan (heel) ecologisch zijn? Er lopen helaas heel wat vooroordelen die erg moeilijk willen verdwijnen. Gelukkig zijn er nog instanties zoals FSC®, Centrum Hout en andere die door gefundeerde data een correct beeld over hout scheppen. Samengevat, het Forestlines® scheert op ecologisch vlak heel hoge toppen en geeft u de kans om het bos en haar biodiversiteit mee te beschermen.

Het Forestlines® gevelsysteem is een van de meest uitgebreide onderzoeken naar de brandbaarheid van onbehandeld hout.
Jarenlang werden allerlei Lesser Known Timber Species ofwel minder bekende houtsoorten getest en succesvol geïntegreerd in een gevelsysteem.

Opdrachtgevers, architecten en andere belanghebbenden zijn dan verbaasd van de onbekende namen en associëren hardhout helaas nog steeds met niet-ecologisch.
Het tegenovergestelde is echter waar.

In het interview bovenaan ziet u Michelle Stede, projectleider hout en circulaire economie bij FSC® Nederland in een gesprek met ir. Eric D. de Munck, technisch expert van Centrum Hout, auteur Houtvademecum en nog veel meer.

Uit een gedetailleerde onderzoek van allerlei houtsoorten blijkt dat in sommige gevallen houtproducten uit de tropen soms voordeliger zijn qua milieubelasting dan hout uit de regio.

Opgelet, hier stopt het echter niet.

Het brandonderzoek van Forestlines® doelt met onbehandeld hout op de hoogste brandreactieklasse voor hout, brandreactieklasse B.
Allerlei houtsoorten worden dus in hun natuurlijke vorm getest, zonder enige behandeling of modificatie wat uiteraard ook een milieu-impact heeft.

Naast de milieu-impact van het onbehandeld hout, heb je uiteraard ook de milieu-impact van het aluminium.
Het gevelsysteem is zorgvuldig ontwikkeld om zo een minimale hoeveelheid aluminium te gebruiken.
Hoewel het optisch veel aluminium lijkt, is het naar pure massa zelfs weinig.

Daarnaast is het aluminium grotendeels gerecycled waarbij aluminium scrap hersmolten wordt.
Extra detail: voor het hersmelten van aluminium scrap heb je vele keren minder energie nodig dan voor het maken van aluminium.

Het aluminium is dan ook aanwezig om de hoogst haalbare brandreactieklasse te halen.
Deze is ter vervanging van de brandvertragende behandelingen die ook allen hun ecologische impact hebben.
Bij het aluminium heeft u echter meerdere heel sterke voordelen zoals het hergebruik door circulariteit, het vlot scheiden van materialen en uitstekende recycleerbaarheid op het einde van het leven, etc.

Indien de beoogde brandreactieklasse B niet noodzakelijk is voor uw gevel, kunnen we dankzij ons onderzoek ook zonder het aluminium werken.
De CWFT tabel voor brandreactieklasse D wordt vanaf mei 2024 immers aangepast/verduidelijkt.
Vanaf mei 2024 geldt deze enkel nog voor onbehandeld hout.
We kunnen de vele onbehandelde Lesser Known Timber Species van ons brandonderzoek gemakkelijk declareren conform brandreactieklasse D.


Welke voordelen lopen er nog naast het zichtbare systeem?

Het Forestlines® doet onderzoek naar Lesser Known Timber Species en geeft dus waarde aan minder bekende/gevraagde houtsoorten.
Door waarde aan bomen te geven, help je het bos en haar biodiversiteit te beschermen.

Tegenwoordig kom je regelmatig de quote 'Use it or lose it' met betrekking tot de tropische bossen tegen, dit is helaas de waarheid.
Enkel door het bos duurzaam te gebruiken en dus waarde te geven, kan je het beschermen.

Daarnaast benadrukt het Forestlines® dat de recuperatiematen gebruikt moeten worden.
Door het succesvol integreren van korte en smalle houten delen, wordt de boom optimaal gebruikt en heb je dus minder bomen per project nodig.

Het Forestlines® ontwikkelt zich constant verder en heeft sinds kort een nieuwe mijlpaal te pakken.
Een nieuwe achterconstructie werd behaald, waarbij een ongelooflijke ruimte gegeven wordt aan producenten van biobased bouwmaterialen.
De milieuimpact van het beetje (grotendeels gerecycled) aluminium wordt helemaal opgeheven door de ongelooflijke kansen die ze geeft aan de biodiversiteit en andere producenten.

Waar er 50.000 houtsoorten zijn in de wereld, worden er maar een duizendtal commercialiseerd.
Dit heeft vooral te maken met een tekort aan kennis om ze succesvol in de bouw te gebruiken.
Het Forestlines® gevelsysteem investeert jaarlijks grote budgetten aan wetenschappelijk onderzoek om zo meer biodiversiteit in de bouwwereld te krijgen.

De keuze voor het Forestlines® gevelsysteem of lamellen helpt dus direct mee aan de bescherming van de wereldse bossen en hun biodiversiteit.
Daarnaast steun je met deze keuze ook het wetenschappelijk onderzoek naar de brandreactieklasse van minder bekende houtsoorten, waardoor ze mogelijk succesvol geïntegreerd worden in de nieuwe, ecologische bouw.
Tegelijkertijd geeft het Forestlines® ook ongeziene mogelijkheden aan andere ecologische materialen.


Binnenkort komen we waarschijnlijk met onze de eerste officiële scores mbt milieu-impact.
We kijken er alvast hard naar uit!

Referentie video: 'FSC Houtbouw Cursus Almere Eric de Munck Video 2 V201'- Youtube