De laatste decennia is de diversiteit aan gevelmaterialen sterk gegroeid. Iedereen kan tegenwoordig zijn/haar huis esthetisch vormgeven zoals men het zelf wil. Nu de hele wereld steeds sterker de (sterke) gevolgen van de klimaatverandering leert kennen, gaan er stemmen op bij verzekeraars om de verzekeringspremie te berekenen op de variabelen van de gekozen materialen. Dit zou zomaar tot een stevig verschil in totaalkost kunnen leiden. Is uw voorkeur van gevelmateriaal over tien jaar vele keren duurder dan uw tweede optie? Toch maar eens goed nadenken over uw keuze van gevelmaterialen?

De diversiteit van bouwmaterialen is de laatste decennia ontzettend sterk gegroeid.
Waar we in de twintigste eeuw voornamelijk over verschillende afmetingen en kleuren baksteen spraken, kan je nu de hele dag vullen met het opsommen van alternatieven.

Als we alleen al over de houtsector spreken, zie je enorme verschillen.
De ene geeft zijn houtsoorten een thermische modificatie op 180graden, de andere dan weer op 210 graden.
Vervolgens impregneert de ene het nog met een allerlei stoffen en de andere zet er een bepaald kleurtje op.
Om vervolgens nog maar te zwijgen over de verschillen in vormgeving.
Wil u een 'open' of 'gesloten' gevelbekleding?
Wenst u breedte- en/of dikteverschillen?

Hierdoor loopt de variatie in brandreactieklasse van houten gevelbekleding op van B (zeer beperkte bijdrage) tot F (gevaarlijke bijdrage).
Hoewel de letters niet al te ver van elkaar liggen, zijn de verschillen in realiteit enorm.

Samengevat, tegenwoordig kan u voor uw woning nagenoeg alles gebruiken.
De Belgische wetgeving geeft u voorlopig carte blanche, terwijl de Nederlandse al iets strikter is.
(Hier worden binnen afzienbare tijd ook aanpassingen verwacht.)

Grote natuurbranden die woonwijken tot as herleiden, iedereen heeft de beelden ondertussen al enkele keren zien passeren.
Nu ook wij langere periodes van droogte leren kennen, is dit niet meer de ver-van-mijn-bed-show.
Dan spreken we nog niet over de technologische revolutie waar electrische wagens tot zware branden leiden of sommige zonnepanelen tot branden leiden.
 
Nu we de (mogelijk grote) gevolgen van de klimaatverandering en innovatie leren kennen, beginnen allerlei belanghebbenden ook te ageren.
De eerste signalen zeggen dat verzekeraars zich bijscholen in bouwmaterialen en een risicoanalyse uitwerken om een gerichte brandverzekering te berekenen.

Er zijn heel wat houten bouwmaterialen die sterke scores halen in gevelbekleding, maar tegelijkertijd zijn er ook zeker niet weinig die (erg) zwak scoren.
Hoewel de wetgeving het toelaat en deze u esthetisch aanspreekt, is het geen overbodige luxe om uw verzekeraar hierover te adviseren.