Bij het kiezen van houtsoorten moet men rekening houden met vele factoren. Houd bij het kiezen van een houtsoort steeds de opdracht voor ogen, onze vakmannen staan u graag bij.

Beperk de keuze houtsoorten

Wanneer u een krap budget heeft speelt de prijs uiteraard een rol. Hou echter wel de opdracht voor ogen en kies op basis daarvan welke houtsoorten voor uw ontwerp kunnen dienen. Een decoratief object kan profiteren van een houtsoort met een mooie kleur en textuur, maar dat zal prijzig zijn. De eisen voor tuinmeubilair zijn dan weer anders: u hebt een stevige, duurzame houtsoort nodig die goed bestand is tegen verduurzamende middelen.

De structuur van het object kan de keuze in houtsoorten reeds beperken, maar dat is dan weer afhankelijk of het ontwerp nood heeft aan hardheid, sterkte of veerkracht. Zo kan een solide dekblad het beste vervaardigt worden uit houtsoorten die niet snel bewegen, net als componenten voor een ladekast die jarenlang goed moeten passen.

Bepaal het gewenste uiterlijk

De kleur van de houtsoort kan tevens ook een belangrijke rol spelen om uw ontwerp meer tot zijn recht te laten komen. Kleurstoffen kunnen uitkomst bieden, maar wij geven toch eerder de voorkeur aan een zuiver resultaat.

Het nerfpatroon en de vorm zal u wellicht moeten afwegen. Het kan verleidelijk zijn om decoratieve houtsoorten te gebruiken, maar soms vraagt een complex ontwerp om een minder verfijnd oppervlakte-effect. Aan de andere kant kan een eenvoudig ontwerp naar een ander niveau worden getild door een uniek stuk hout.

U kan textuur creatief toepassen als kleur en vorm. Houtsoorten met een grove nerf, zoals eiken- en iepenhout, kunnen worden gezandstraald of u kan ze met een staalborstel bewerken. Daarna kan u ze beitsen voor een dramatisch effect.

Houtsoorten met contrasterende kleuren, texturen en patronen kunnen goed naast elkaar worden gebruikt, maar meestal vereist dit een visuele buffer tussen de houtsoorten. U dient echter voorzichtig te zijn met het maken van onwaarschijnlijke combinaties.

Maak een keuze

Nadat u de mogelijke houtsoorten in kaart heeft gebracht kan u met Houthandel Paulussen contact opnemen betreffende het gewenste hout. U kan tevens ook reeds een kijkje nemen in ons assortiment houtsoorten.