Op de klimaatovereenkomst in Panama (14-25 november 2022) werden allerlei houtsoorten zoals Padoek en afzelia doussie toegevoegd op CITES II lijst van beschermde houtsoorten. De korte inloopperiode zorgt mogelijk voor (voorlopige) gevolgen naar beschikbaarheid en prijs. We nemen onze voorzorgsmaatregelen om dit zo geruisloos mogelijk over te laten lopen.

Een uitgebreide studie van professor Louis Doucet, Gembloux Agro-Bio Tech Universiteit Luik, geeft echter aan dat de houtkap van Padouk en Doussie niet voor een bedreigde status zal zorgen en dit zal in de komende eeuw niet in gevaar brengen.
Waarom werden ze dan wél opgenomen in de lijst van beschermde houtsoorten?

Bij de familie 'Pterocarpus' zijn er negen ondersoorten, waaronder de padouk zoals we ze kennen.
In deze negen ondersoorten is de gekende padouk niet het probleem, maar zou een ander familielid (Pterocarpus Angolensis) in de savannegebieden in de problemen zitten en bijgevolg bescherming vragen.
Deze neef van de bekendere padouk is erg moeilijk te onderscheiden van andere pterocarpus familieleden en zodoende werd de gehele stamboom op de CITES II lijst voor beschermde houtsoorten geplaatst.

Opgelet:
Wat houdt een notering op de CITES II lijst dan in?
De CITES II lijst verbiedt het verhandelen van deze houtsoort zeker niet, ze kijkt echter wel erg strikt op de legaliteit na.
Zowel het land dat exporteert als het land dat importeert moet bevestigen dat het legaal is.
De houtsoort Afrormosia wordt zo al vele jaren ingevoerd in België.

Wij bij Paulussen Houthandel BV juichen deze beslissing toe.
Een vergevorderde legaliteit is iets waar wij al langere tijd naar streven.

Paulussen Houthandel BV en daarbij ook Belgian Timber Trade BV zien de (erg) korte inwerkperiode van 90 dagen wel met enige ongerustheid tegemoet.
Hoewel er al een vergevorderde legaliteit aanwezig is in landen als Gabon, is deze korte inwerkperiode mogelijk een struikelblok om het vlot te introduceren.
Paulussen Houthandel BV en Belgian Timber Trade BV hoopt op een kleine uitstel om zo zekerheid te geven van een vlotte overgang.

Tegelijkertijd nemen beide bedrijven hun voorzorgen om deze overgang zo geruisloos mogelijk te laten verlopen.
Dit zowel in prijs als beschikbaarheid.

Het Artikel waarnaar verwezen wordt:

https://www.atibt.org/fr/news/13257/interdiction-dexploitation-dessences-de-bois-par-la-cites-les-scientifiques-plaident-pour-de-meilleures-evaluations-et-la-prise-en-compte-de-la-gestion-durable