Afgelopen donderdag heeft Steven Paulussen van Paulussen Houthandel BV een partnerovereenkomst getekend met Wyke Smit directeur van FSC Nederland. De ondertekening vond plaats in Wonderwoods, ook wel bekend als het hoogste groene gebouw van Nederland. Met deze partnership wil Paulussen Houthandel benadrukken dat elke beslissing voor het Forestlines gevelsysteem een investering in duurzaambosbeheer en behoudt van biodiversiteit is, tegelijkertijd help je het onderzoek naar Lesser Known Timber Species.

Met dit partnerschap spreekt Paulussen Houthandel de ambitie uit het aandeel aan- en verkoop van gecertificeerd hout te gaan vergroten, met het doel te streven naar 100% FSC-gecertificeerd hout, binnen een afzienbare periode. Tevens streeft Paulussen naar verdere diversificatie in Lesser Known Timber Species en het succesvol toepassen van recuperatiematen.


Voortouw in het gebruik van Lesser Known Timber Species
De Belgische houthandel is een familiebedrijf dat al meerdere jaren het voortouw neemt in wetenschappelijk onderzoek en gebruik van Lesser Known Timber Species ofwel LKTS. Via zusterbedrijf Belgian Timber Trade BV reist het bedrijf naar allerlei landen over de hele wereld om ter plaatse de supply chain, legaliteit en kwaliteit van hout in kaart te brengen. Tijdens deze bezoeken wordt onderzocht welke houtsoorten er, naast de meest gevraagde houtsoorten, nog meer beschikbaar zijn. Deze soorten worden vervolgens onderzocht op beschikbaarheid, eigenschappen en brandreactieklasse.


Verantwoord bosbeheer is al jaren erg belangrijk binnen ons bedrijf. Gezien het feit dat zowel FSC Nederland als Paulussen Houthandel BV streven naar verantwoord beheerde bossen, was een samenwerking haast onvermijdelijk’’, aldus Steven Paulussen, CEO van Paulussen Houthandel. “Het is prettig om samen met FSC op een vooruitstrevende, professionele en concrete manier met onze duurzame ambities aan de slag te gaan.’’


Wyke Smit, directeur van FSC Nederland: 'Wij zijn blij om Paulussen Houthandel als partner te verwelkomen bij FSC Nederland. Paulussen is een innovatieve speler in de houthandel sector. Het enthousiasme en de gedrevenheid is voelbaar en dat geeft energie. Wij kijken uit naar de laatste stappen die Houthandel Paulussen gaat zetten om 100% FSC-gecertificeerd  in te kopen en hebben zin om samen aan de slag te gaan met de Lesser Known Timber Species (LKTS).


Wonderwoods
Wonderwoods is een gebouw van 80.000 vierkante meter met onder andere appartementen en penthouses, een kantoor, een museum, diverse commerciële en horecafuncties. Het is een ontwikkeling van G&S&, onderdeel van FSC partner VolkerWessels. Het gebouw bestaat uit twee groene torens, met in totaal één hectare aan verticaal bos en diverse dak- en binnentuinen. Wonderwoods wordt gezien als een voorbeeldproject op internationaal niveau van hoe steden moeten gaan verdichten. Het is  een innoverend en duurzaam mixed-use project midden in Utrecht en onderdeel van het nieuwe Beurskwartier. Houthandel Paulussen leverde meer dan 250 m3 FSC-gecertificeerde hout (Okan) voor onder andere de gevelbekleding van de torens.