Vandaag, 21 mei 2024, verscheen een verontrustend bericht in de krant 'Het Laatste Nieuws'. Tussen januari en april 2024 zou er meer dan 12.000 vierkante kilometer regenwoud verbrand zijn, een betreurenswaardig record. Iets minder dan de oppervlakte van Vlaanderen is op amper vier maanden tijd verbrand. Wat is er gaande en kunnen we dit tegenhouden?

De wereld draait (helaas) om geld.
Dit was vroeger al zo en het zal in de komende decennia niet snel veranderen.

Het Laatste Nieuws (HLN) vermeldt het mooi:
"Branden in het Amazonegebied komen over het algemeen niet van nature voor, maar worden aangestoken door mensen, die door het verbranden van bossen grond willen vrijmaken voor landbouw."

De oerbossen rond de evenaar hebben een uitzonderlijk potentieel, helaas hebben ze op verschillende vlakken potentieel.
Naast een grote hoeveelheid zeldzame grondstoffen (vb. goud) is de grond dankzij de warmte en vochtigheid ook uitstekend geschikt voor landbouw.

Helaas zijn de bomen/bossen in heel wat gevallen minder of zelfs niet interessant voor de lokale bevolking en heeft landbouw wel een mogelijkheid tot 'een beter leven'.
We vragen momenteel aan mensen in armoede om de (voor ons kostbare) bossen te laten staan en dus geen andere inkomsten van deze grond te halen.
Zolang hier economisch plaatje tegenover staat, is dit een heel moeilijke opdracht.

Eenieder die zelf kinderen heeft, weet dat ze hun uiterste best zouden doen op een beter leven.

Om de gronden van de tropische bossen te beschermen, moet er dringend gekozen worden voor duurzaam beheerde bossen.
Naast deze duurzaam beheerde bossen is het ook essentieel dat we onderzoek doen naar Lesser Known Timber Species (LKTS).
Door ze goed toe te passen, verhogen we de waarde van deze houtsoorten en kunnen we een haalbaar economisch model maken waarbij de lokale bevolking goed verloond wordt voor hun ecologische keuze.
Er wordt momenteel maar +- 2% van alle houtsoorten gecommercialiseerd.
Dit percentage moet dringend omhoog om waarde te geven aan de bomen.

We onderzoeken al heel wat jaren Lesser Known Timber Species om ze succesvol toe te passen in allerlei technische toepassingen.
Dit heeft het nobele doel om biodiversiteit in het bos te beschermen door biodiversiteit in de bouw te verhogen.

Bron: HLN
https://www.hln.be/milieu/recordgebied-aan-bos-in-braziliaanse-amazonewoud-verbrand-in-eerste-maanden-van-het-jaar~a8053374/