Zijn de bekende profieltjes zoals het tripel blokprofiel verantwoord? Waarom zijn de vlonderplanken vooral 145mm? De keuze van een houten gevelbekleding heeft een enorme impact op het gebruik van hout als grondstof. Als je als architect, opdrachtgever of andere een ecologisch gedachtegoed hebt, is het van groot belang om de nodige kennis te vergaren in grondstoffen om zo een optimale keuze te kunnen doen.
De foto van de opgezaagde boomstam is u ongetwijfeld al eerder een keertje gepasseerd.
Elke boom is anders (andere afmetingen, groter of kleiner 'hart', defecten in het hout, etc), maar de intentie klopt wel.
Door de nadruk op de bredere afmetingen te leggen, zie je dat het rendement van een boomstam aanzienlijk onder druk komt.
Naast het ecologische aspect, is er ook een economisch impact.
Doordat het rendement daalt en de nadruk op de grotere maten komt, zie je dat de prijzen hiervoor (onnodig?) hoger liggen.
Het verzagen van boomstammen kan je simpel vergelijken met het ontginnen van grondstof.
Het is onze ecologische en economische plicht om het optimale rendement om uit elke stam het meeste rendement te halen.
Het kiezen voor recuperatiematen ofwel optimaal rendement is een kleine stap met een heel grote impact.
De laatste jaren zien we heel wat nieuwe gevelprofielen op de markt komen waarbij dubbele of tripel blokprofielen in één plank geschaafd worden.
Dit heeft uiteraard meer rendement voor de schaverij en de monteur, maar ecologisch is dit niet aan te raden.
Je kan met een énkel blokprofiel een recuperatiemaat gebruiken en ook een goedkoper product aanbieden.
Tegelijkertijd zie je voor terrasplanken/vlonderplanken telkens de plankbreedte van 145mm terugkomen.
Dit is doorheen de jaren onnatuurlijk gegroeid naar een gewoonte, terwijl een iets smallere plank de prijs en het ecologische aspect zou helpen.
Extra: Een terrasplank/vlonderplank krimpt en zet exponentieel uit. Een smallere terrasplank zal dus ook stabieler en dus mooier blijven doorheen de seizoenen.
Het ecologische en economische aspect staat buiten kijf, enkel de bewustmaking nog.
Het is aan ons als gespecialiseerde houtverwerker die de ketting tussen boom en project in handen heeft om hier een bewustwording om te creëren.
Variatie is van groot belang...