Dus uw houten terras kleurt grijs. Net zoals de haren op uw hoofd, kan het vergrijzen van uw terras nogal beangstigend zijn. Vergrijzen komt met leeftijd, maar dat betekent niet dat het tijd is om te vernieuwen. Dit is wat u moet weten over een vergrijzend houten terras.

Waarom kleurt mijn terras grijs?

Vuil, pollen en stof

Elk buitenoppervlak, gaande van uw oprit tot uw stoep, wordt aangevallen door omgevingsfactoren die het een laagje geven en het uiterlijk veranderen. Dat is niet anders voor uw houten terras. Elke keer dat u of uw huisdieren het betreden of de wind waait bladeren en pollen door de lucht, zal uw terras donkerder worden van het vuil.

Zonlicht

Zonlicht produceert een chemische reactie binnenin het hout. Ultraviolette stralen van de zon breken de cellen af die de kleur van het hout bevatten. Dit komt voor bij alle houtsoorten die blootgesteld worden aan zonlicht. Het resultaat is een verandering in uiterlijk, van de originele kleur tot geleidelijk aan een zilvergrijs uiterlijk.

Is een grijs terras slecht?

Zachthout

In het geval van zachtere houtsoorten zoals grenen of ceder, is het antwoord soms ja. Als u buigen, splitsen of versplintering aantreft samen met de kleurverandering, dan is het misschien tijd om uw houten terras te vervangen.

Hardhout

Met Ipé, Padoek of andere uiterst duurzame hardhouten, is het antwoord nee. Deze houtsoorten zijn ongelooflijk sterk: terwijl het oppervlak van de planken grijs kleurt, houden de natuurlijke oliën en vezels het hout strak, glad en stabiel. Uw houten terras krijgt een doorwinterd en verfijnd uiterlijk dat je enkel met leeftijd vergaart, maar het zal nog decennialang zo flexibel en glad blijven als de dag waarop het voor het eerst werd bewerkt.

Wat kan ik doen?

Opknappen

Voor zachthout is het gemakkelijk om een beits te vinden die je terras kan beschermen alsook een hernieuwde kleur geven. Hardhouten kunnen soms nogal lastig blijken omdat je een UV-remmende olie nodig hebt. Als je een hardhouten terras gaat opknappen, denk er dan aan om overtollige olie 15 minuten na aanbrengen af te vegen.

Laat het zoals het is

Voor een hardhouten terras, met name Ipé en Padoek, kan u ervoor kiezen om het te laten zoals het is en uw terras zal nog decennialang meegaan. De dichtheid van hardhouten producten laten vergrijzing van het hout toe terwijl het zijn structurele integriteit bewaart tot lang na het verliezen van zijn natuurlijke kleur.

Houthandel Paulussen

Of u er voor kiest om uw terras op te knappen zal afhangen van de look die u wil of aan de tijd en het geld dat u aan het onderhoud wil uittrekken. Voor een terras of rustieke buitenruimte kan een klein beetje verwering geen kwaad. Houthandel Paulussen heeft echter wel de nodige product experts die u van de nodige informatie kunnen bijstaan en al uw bijkomende vragen kunnen beantwoorden.