Cumaru wordt vaak over het hoofd gezien wanneer men op zoek is naar de populairdere terrasplanken van tropisch hardhout. Het is echter een uitstekend alternatief voor de duurdere hardhoutsoorten.

Cumaru

Cumaru heeft de roodbruine look van Ipé (het populairste Braziliaanse hardhout) met een gelijkaardige densiteit en duurzaamheid. Het heeft ook stroken van gelig bruin, wat ook verkocht wordt onder de naam "Braziliaans Teak". Het wordt voornamelijk gekapt in Brazilië, maar is niet verwant aan het echte Teak (Tectona Grandis).

Het gaat ook vaak bij de naam Tonka Bean en de boom word algemeen gekweekt voor zijn vanille-kaneel geurende zaad - de Tonka Bean - welke een chemisch onderdeel bevat, genaamd Coumarin. Coumarin gebruikt men sedert 1820 voor parfums en geeft Cumaru zijn aroma. Cumaru hout is buitengewoon stijf en leent zich goed voor tal van toepasingen. Het kernhout fluoresceert onder een blacklight, wat helpt om het te onderscheiden van Ipé.

Houthandel Paulussen

Van Ipé tot Cumaru en van Padoek tot Afrormosia. Wij hebben alle tropische hardhoutsoorten die u nodig heeft voor uw terras of parket. We verkopen enkel de terrasplanken en parketvloeren die we zelf zouden gebruiken. Dus als u op zoek bent naar een duurzaam terras dat uw tuin of uw domein stijlvol aankleed, neem dan vandaag contact op met Houthandel Paulussen en kies voor rechtstreeks uit voorraad leverbare Cumaru planken.

Vraag Uw Gratis Offerte Aan

Karakteristieken van Cumaru

Algemene Benaming

Cumaru, Braziliaans Teak

Wetenschappelijke Benaming

Dipteryx odorata

Distributie

Het noorden van Zuid Amerika

Kleur/Uiterlijk

Het kernhout heeft de neiging om een midden tot donkerbruin te kleuren, soms met een roodachtige or purperen schijn; sommige stukken kunnen gele of groene stroken bevatten.

Weerstand

Cumaru heeft een uitstekende duurzaamheid en is bestend tegen weersinvloeden. Het hout wordt zeer duurzaam geacht op vlak van rotbestendigheid, alhoewel het soms kwetsbaar kan zijn voor aanvallen van insecten.

Bewerkbaarheid

Cumaru is soms moeilijk te bewerken vanwege zijn densiteit en de kruisdraad. Als de nerf niet te veel kruisdraad vertoont, kan Cumaru aan het oppervlak gladgeschaafd worden voor een gladde afwerking die de schoonheid van het hout beter tot zijn recht doet komen. Het hout bevat silica en zal een matig bottend effect hebben op gereedschap. Dankzij zijn hoge concentratie van olie en densiteit, levert Cumaru problemen op bij het lijmen en voorboren is noodzakelijk wanneer men in het hout gaat schroeven of spijkeren.

Geur

Cumaru heeft een lichte, vanille of kaneel-achtige geur wanneer het bewerkt wordt.

Duurzaamheid

De houtsoort Cumaru staat niet gekend als een bedreigde hourtsoort.

Voornamelijk Gebruik

Terras, parket, kasten, meubels, zware constructie, dokken, treinbielzen, handvaten, etc.